Vleesindustrie verdedigt veehouderij en vleesconsumptie Gepost op: 29 januari 2013
Vanaf 13 februari tot 30 maart loopt in België, maar ook in Nederland, een actie onder de titel ‘Dagen Zonder Vlees’. Zowel in België als Nederland worden BV’s/BN’ers letterlijk voor de kar gespannen.
U vindt alle info op www.dagenzondervlees.be.
De media-aandacht was relatief beperkt tot nu toe, maar de actie leeft sterk online/via sociale media. Men kondigde eerder aan dat de actie dit jaar grootser zou aangepakt worden. De firma’s www.gardengourmet.be / www.tivall.nl sponsoren het initiatief. Het is dus mogelijk dat men in aanloop naar de officiële start een mediaoffensief lanceert.
Stand van zaken :
- Momenteel noteert de organisatie reeds 3.770 officiële deelnemers (in 2012 telde men op de afsluitdatum 9.000 deelnemers).
- De Facebook-pagina heeft inmiddels 6.048 volgers. Men richtte ook een Facebook-event op dat start op 13/02. Het (online) event kan al rekenen op 33.678 ‘gasten’.
- het Belgisch promofilmpje (met Wim Helsen en Philippe Geubels) werd al 26.406 maal bekeken.
Vandaar dat enerzijds Clitravi (Europese Federatie van de Vleeswarenindustrie) en anderzijds het UECBV (Europese federatie van de vleesindustrie & Vleeshandel) een gezamenlijk communiqué hebben opgesteld voor de media, waarin ze het belang van de veehouderij en (rood) vlees in een duurzaam voedselsysteem toelichten.
Conclusie: "Als bron van hoogwaardige eiwitten, belangrijke vitaminen en mineralen maakt vlees deel uit van een gezond en duurzaam dieet. Dat herkauwers grazen op gronden waar geen andere vorm van landbouw rendabel is, pleit voor rundvee-, schapen- en geitenhouderij."
"Mager rood vlees maakt deel uit van een gezond en uitgebalanceerd dieet", beweren de Europese sectorfederaties CLITRAVI (vleesverwerking) en UECBV (vee- en vleeshandel). "Vlees is magerder dan ooit dankzij genetische selectie van de dieren, aangepast voeder en moderne slacht- en vleesverwerkingstechnieken. In Europa consumeren vrouwen 31 tot 79 gram rood en verwerkt vlees per dag en voor mannen varieert dat van 55 tot 136 gram. “Dat valt binnen de aanbevolen hoeveelheden, waarbij mannen de neiging hebben om iets te veel vlees te eten terwijl vrouwen eerder te weinig rood en verwerkt vlees consumeren."
De vleesindustrie geeft toe dat sommige Europeanen meer vlees eten dan goed voor hen is, maar benadrukt dat dit niet voor iedereen geldt. "De aanbeveling om minder rood vlees te eten, dreigt zo tekorten aan voedingsstoffen te verergeren. Vlees is namelijk een belangrijke leverancier van hoogwaardige eiwitten, acht essentiële aminozuren, mineralen als ijzer, zink en magnesium en een resem vitaminen met vitamine B op kop. Voedingsstoffen zoals zink en vitamine B12 krijgt de mens niet via plantaardig voedsel binnen."
Dat veehouderij en 'duurzaam' niet samengaan en vlees gelijk staat aan inefficiënt omgaan met grondstoffen, bestrijden CLITRAVI en UECBV. In een duurzaam landbouwsysteem is een rol weggelegd voor veehouderij en wel als volgt: "Dierlijke mest wordt gebruikt als meststof voor gewassen. Heel wat reststromen worden als veevoeder benut. De veehouderij verhoogt zijn efficiëntie nog, bijvoorbeeld met de teelt van (eiwitrijke) voedergewassen of genetische verbetering van de dieren. Dankzij herkauwers kan een vijfde van de Europese oppervlakte als grasland bewaard blijven. Een ander landgebruik is hier vaak niet mogelijk zodat veehouderij bijdraagt aan de economische (en sociale) leefbaarheid van Europese plattelandsregio's."
De vleesverwerkers, vertegenwoordigd door CLITRAVI, en de vee- en vleeshandel, vertegenwoordigd door UECBV, voorspellen dat de wereldwijde vraag naar vlees nog zal toenemen door de bevolkingsgroei en de stijgende welvaart. Tussen 1992 en 2011 steeg de vleesconsumptie reeds van 155 naar 236 miljoen ton. "Er is een rol weggelegd voor Europa want wij hebben moderne productiesystemen, kennen hoge standaarden op het vlak van voedselveiligheid en dierenwelzijn en presteren goed qua milieu-impact."
Tot slot vraagt de vleesindustrie aan de Europese beleidsmakers om te werken aan "een positief lange termijnbeleid". Dat beleid moet volgens hen de veerkracht van de landbouw verbeteren, eco-innovatie promoten en de veehouderij en vleesindustrie een duwtje in de rug geven.
Meer info: Position paper CLITRAVI & UECBV
(Bron & dank aan : Wim Foblets - VILT)
Over Febev
In de kijker
Persbericht - Huidige aanpak van het migratiebeleid en knelpuntenberoepen is een kaakslag voor de vleessector en een bijkomende bedreiging voor de voedselzekerheid
De Tijd kon recent een ontwerp inkijken van beroepen die kunnen genieten van een vlottere arbeidsmig...
Aangemaakt op 18-04-2025
Beste wensen voor 2025 !
Aangemaakt op 24-12-2024
UECBV celebrates the election of the new President at its AGL in Warsaw
Mr. Roland Ackermann is the new president for European livestock and meat. UECBV also chose it‘s Ste...
Aangemaakt op 06-11-2024
‘PFAS en andere micropolluenten’ centraal tijdens watercircle.be – workshop
Tijdens de Aquarama Trade Fair op 17 oktober in de Brabanthal in Leuven organiseert watercircle.be e...
Aangemaakt op 14-08-2024
Samen sterk in 2024!
Aangemaakt op 23-12-2023