Terug naar top

Het voedingsetiket: goed kijken, goed eten!

De FOD Economie publiceerde een brochure over de verplichte vermeldingen op voedingsetiketten. Door de informatie op de verpakkingen aandachtig te lezen, kunnen consumenten immers hun koopgedrag aanpassen en voedselverspilling vermijden. In 2015 werden 33 klachten geregistreerd en voerde de FOD Economie meer dan 1.200 controles op voedingsetikettering uit.

 

Wat zijn de verplichte vermeldingen?

Om tegen voedselverspilling te strijden, moet de consument vooral letten op twee aanduidingen:

  1. De datum van minimale houdbaarheid of de uiterste consumptiedatum: voor zeer bederfelijke producten wordt de uiterste consumptiedatum vermeld na de uitdrukking “te gebruiken tot ...”. Voor de andere producten wordt een houdbaarheidsdatum vermeld na de uitdrukking “ten minste houdbaar tot ...” en “ten minste houdbaar tot einde ...”.

  2. De bewaarvoorschriften en de gebruiksvoorwaarden: indien nodig wordt aangegeven hoe het product moet worden bewaard (koel, donker, droog, …) en gebruikt (na openen nog x dagen te gebruiken, …).

De andere verplichte vermeldingen geven de consument allerlei informatie over de eigenschappen van het product:

  • de benaming van het product,

  • de lijst met ingrediënten,

  • de aanwezigheid van allergenen,

  • de hoeveelheid van een ingrediënt dat op de verpakking is afgebeeld of vermeld of kenmerkend is voor het voedingsproduct,

  • de nettohoeveelheid,

  • de gebruiksaanduidingen,

  • het land van oorsprong of de plaats van herkomst,

  • het alcoholgehalte,

  • de voedingswaardevermelding en ten slotte

  • de naam en het adres van de verantwoordelijke voor de informatie op de verpakking.

Alle voorgaande vermeldingen moeten duidelijk zichtbaar en leesbaar op de verpakking staan met een minimumlettergrootte van 1,2 millimeter. 

U vindt de brochure in bijlage en op de website van de FOD Economie.

 

In de kijker

Samen sterk in 2024!

Aangemaakt op 23-12-2023

Persbericht - Europese veehouderijorganisaties richten SELMA op

In een historische stap zijn prominente Europese organisaties uit de vee- en vleesindustrie, waarond...

Aangemaakt op 25-10-2023

Lancering nieuwe versie FEBEVPLUS (versie 3.1)

1 september 2023 is de nieuwe versie van het FEBEVPLUS lastenboek gelanceerd. We gaan hier van ve...

Aangemaakt op 01-09-2023

Belgische varkensketen lanceert nationaal dierenwelzijnslabel

Binnenkort kan je in de Belgische supermarkten een stuk varkensvlees kopen dat aan verregaande diere...

Aangemaakt op 06-10-2021

PARTNER IN DE KIJKER @ FEBEV

KTBA kent 25 jaar geleden haar oorsprong in Nederland en is nu 10 jaar actief op de Belgische markt....

Aangemaakt op 11-08-2021

Onze partners

© 2024 - Federatie van het Belgisch Vlees vzw |  Disclaimer  |  Privacy policy  |  Cookie policy

Deze site maakt gebruik van cookies.

Door verder te surfen gaat u akkoord met ons cookiebeleid. We respecteren uw privacy. Lees meer over ons Privacybeleid en ons Cookiebeleid.