Terug naar top

FAVV roemt Belgische kwaliteit op wereldgezondheidsdag

"De goede kwaliteit van de Belgische producten, het hoge niveau van de producenten en het vertrouwen in ons voedselveiligheidsmodel zijn de steunpilaren voor het onderhouden en openen van nieuwe exportgebieden". Dat meldde het Voedselagentschap (FAVV) op 7 april, Werelddag voor Voedselveiligheid, zo uitgeroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

 

"Het FAVV wordt door velen aanzien als een autoriteit op het vlak van voedselveiligheid. Dit bewijzen de vele bezoeken van autoriteiten van derde landen die in detail met het Belgisch voedselveiligheidsmodel willen kennismaken", stelt het FAVV in een persmededeling naar aanleiding van de Wereldgezondheidsdag 2015. "Via het Belgisch Ontwikkelingsagentschap BTC - Belgische Technische Coöperatie - verleent het FAVV ook zijn medewerking aan verschillende projecten in ontwikkelingslanden met betrekking tot de voedselveiligheid", aldus nog het FAVV.

Veilig voedsel is een niet te miskennen voorwaarde voor voedselzekerheid en staat centraal bij de productie en verwerking van levensmiddelen doorheen de hele voedselketen. Het is niet alleen voor het FAVV, maar voor de hele agrovoedingssector - van riek tot bord - een voortdurende uitdaging. Ook de consument speelt hierin een belangrijke rol en moet daarom voortdurend geïnformeerd en gesensibiliseerd worden. “Enkel constructieve samenwerking tussen én met alle betrokken stakeholders in de voedselketen kan leiden tot positieve resultaten”, zo klinkt het.

Op 7 april 1948 hebben de Verenigde Naties de WHO opgericht. Daarom staat 7 april bekend als de Wereldgezondheidsdag. Dit jaar staat de dag in het teken van de mondiale voedselveiligheid. "Veiligheid, kwaliteit en kwantiteit van voedsel moeten hand in hand gaan", zei Margaret Chan, directeur-generaal van de WHO, bij haar bezoek aan de markt van Rungis nabij Parijs, waar de Wereldgezondheidsdag 2015 werd afgetrapt.

De WHO-campagne vraagt aandacht voor de aanbevelingen voor een evenwichtige voeding, maar ook over de hygiënische bereiding ervan. Moderne fenomenen als opkomende ziektes, antibioticaresistentie en milieuveranderingen, maar ook de wereldwijde mobiliteit van de mens en de globalisering van de handel in grondstoffen, dierlijke en plantaardige producten en levensmiddelen vormen nieuwe uitdagingen en bedreigingen voor de voedselveiligheid, en dus voor de volksgezondheid. Volgens de WHO sterven jaarlijks twee miljoen mensen door ziektes die gelieerd zijn aan slecht voedsel en water, van diarree tot kanker.

Bron: VILT

 

In de kijker

Samen sterk in 2024!

Aangemaakt op 23-12-2023

Persbericht - Europese veehouderijorganisaties richten SELMA op

In een historische stap zijn prominente Europese organisaties uit de vee- en vleesindustrie, waarond...

Aangemaakt op 25-10-2023

Lancering nieuwe versie FEBEVPLUS (versie 3.1)

1 september 2023 is de nieuwe versie van het FEBEVPLUS lastenboek gelanceerd. We gaan hier van ve...

Aangemaakt op 01-09-2023

Belgische varkensketen lanceert nationaal dierenwelzijnslabel

Binnenkort kan je in de Belgische supermarkten een stuk varkensvlees kopen dat aan verregaande diere...

Aangemaakt op 06-10-2021

PARTNER IN DE KIJKER @ FEBEV

KTBA kent 25 jaar geleden haar oorsprong in Nederland en is nu 10 jaar actief op de Belgische markt....

Aangemaakt op 11-08-2021

Onze partners

© 2024 - Federatie van het Belgisch Vlees vzw |  Disclaimer  |  Privacy policy  |  Cookie policy

Deze site maakt gebruik van cookies.

Door verder te surfen gaat u akkoord met ons cookiebeleid. We respecteren uw privacy. Lees meer over ons Privacybeleid en ons Cookiebeleid.